André Mosterdijk

Kan ik je van dienst zijn?

Wat je wensen ook zijn, bij Next Schoorstenen denken wij graag met je mee. We zoeken samen naar de beste oplossing. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 07.30 en 16.00 uur.

Bel 078 673 4204 of stuur ons een e-mail naar info@nextschoorstenen.nl
André Mosterdijk
Directeur Next Schoorsteensystemen B.V.

Veelgestelde vragen

Dit is mogelijk. In principe gebruikt Next Schoorstenen geen lood voor de schoorstenen. Dit zal ook niet gepromoot worden, maar het is wel mogelijk om loden loketten te gebruiken. Sierloketten kunnen eenvoudig worden ingemetseld. Daarnaast is het ook mogelijk om een Featherlight schoorsteenkolom te voorzien van loodloketten.

Zelfs een kenner zal geen verschil zien tussen een halfsteens gemetselde kolom en een Featherlight kolom. Een schoorsteen van 870x870x1000mm zal als Featherlight uitkomen op een gewicht van +/- 200kg.

Bij het Next Standaard systeem is dit in sommige gevallen nodig. Bij een systeem op de nok moet deze onderbroken worden voor het plaatsen van de kunststof bak. Dit is niet nodig bij de Blits, gezien deze niet met een kunststof bak werkt.

De daksparing is bij een standaard systeem altijd iets groter dan bij een traditionele schoorsteen. Dit komt door de volledige isolatie van de kunststof bak en de spouw tussen de kolom en de bak.

Een gemetselde schoorsteen van Next weegt 60 tot 70% minder dan een traditioneel gemetselde schoorsteen. Dit komt door het ontbreken van lood, de binnenwand (spouwmuur), het onderdaks gemetselde deel en de betonnen onder- en bovenplaat. De onderconstructie kan daardoor meestal veel lichter en hoger worden uitgevoerd met als gevolg dat een staalconstructie daarbij in veel gevallen zelfs overbodig wordt.

Bij toepassing van een Featherlight kolom kan in veel gevallen de onderconstructie in het geheel komen te vervallen. Het dak kan de krachten van de schoorsteen zonder problemen zelf opvangen. Dit komt doordat een Featherlight tussen de 80-90% lichter is dan een traditioneel gemetselde schoorsteen.

Ervaar het voordeel van het lichte gewicht van onze schoorstenen. Onderstaand zie je het gewicht van een bovendaks systeem met afmeting 870x870x1000mm van de verschillende systemen:

  • Traditioneel gemetseld: 1600-1800kg
  • In Next uitvoering met Standaard halfsteens kolom: 600-660kg
  • In Next uitvoering met Featherlight kolom: 180-195kg
  • In BLITS uitvoering: 180-195kg


Omdat een Next Schoorsteen met kunststof bak altijd volledig geïsoleerd is, is er geen sprake van condens en koudebruggen. De geïsoleerde kunststof bak zorgt ervoor dat de halfsteens gemetselde - of Featherlight kolom geen contact heeft met het binnenklimaat. De aluminium bovenplaat wordt bij de gemetselde versie voorzien van isolatie om condensvorming te voorkomen. Hoewel de schoorsteenkolom sterk wordt geventileerd, zal deze na een flinke regenbui tijdelijk vochtig kunnen zijn door het doorslaan van de steen. Door de ventilatie en de afwatering via de kunststofbak zal dit vocht ook weer snel verdwijnen.

Het antwoord is: ja, zeker. Het schoorsteensysteem van Next is universeel. Dit betekent dat het op elk dak met elk type dakbedekking kan worden toegepast. De doorsneden zijn te downloaden. Mocht jouw type dakbedekking of dakpositie er niet bij staan, neem dan contact met ons op.

Het toepassen van een betonnen bovenplaat is mogelijk, echter raden wij dit niet aan. Een betonplaat kan condensatie tot gevolg hebben wat op lekkage kan lijken. Daarnaast kunnen wij bij gebruik van een betonnen bovenplaat geen garantie bieden op de aansluitingen voor dakdoorvoeren. 

Uiteraard bieden wij goede alternatieven voor een betonnen bovenplaat, zoals een aluminium bovenplaat, uitgevoerd als muurafdekker. Deze optie heeft nauwelijks gevolgen voor het gewicht van de schoorsteen en kan op dezelfde manier worden geplaatst als de standaard aluminium afdekplaat. Een kraan voor het plaatsen van deze plaat is dus niet nodig. De aluminium muurafdekker is leverbaar in elke gewenste RAL kleur. Er is eventueel ook een rand met het uiterlijk van een betonplaat leverbaar.


Een schoorsteensysteem van Next voldoet volledig aan de eisen van duurzaam bouwen. Door het ontbreken van beton en lood mag Next Schoorstenen zichzelf milieuvriendelijker noemen.

De grootste besparing ligt in de bouwtijd, dus het aantal arbeidsuren. Een eenvoudige traditioneel gemetselde schoorsteen vraagt al snel 32 arbeidsuren om te bouwen. Een vergelijkbare Next schoorsteen is binnen 6 tot 8 manuur gemaakt.

Naast het aantal arbeidsuren wordt ook bespaard op (aanpassing van) de onderconstructie of kan het dak de schoorsteen zonder extra verzwaring dragen.  Het lichte gewicht maakt in veel gevallen een staalconstructie overbodig wat een flinke besparing oplevert.

Ook op indirecte kosten wordt bespaard door het ontbreken van enige nazorg. Een Next Schoorsteensysteem bestaat uit duurzame materialen en is niet onderhevig aan enige vorm van rot. Daarom krijg je bij onze schoorstenen 10 jaar garantie op lekkage. De verwachte levensduur van een Next Schoorsteensysteem bedraagt 50 jaar.


Het uiterlijk van beide uitvoeringen is identiek. Het grootste verschil is het gewicht van de schoorsteenkolom. Deze is bij de Featherlight een behoorlijk stuk lichter dan bij het standaard systeem. Daarnaast is er bij de Featherlight meer ruimte voor dakdoorvoeren waardoor er een kleinere maat besteld kan worden. Wel is de Featherlight qua fabricage arbeidsintensiever en daardoor iets duurder in aanschaf. Je kunt zelf de afweging maken of de meerkosten van de Featherlight kolom het opwegen tegen de besparing op (aanpassing van) de onderconstructie.

Dit is zeker mogelijk. In principe kan elk type steen en materiaal worden toegepast dat tegen de weersinvloeden bestand is. Het bekende waalformaat steentje wordt het meeste toegepast, maar in principe zijn alle stenen toepasbaar. Denk hierbij aan Click-Bricks®, keien, glas en elk formaat baksteen. Het is zelfs mogelijk om een houten schoorsteen te maken, bijvoorbeeld met Western Red Cedar. Het principe van het Next systeem blijft in alle gevallen gelijk.

Dat niet alleen, ook eigen ontwerpen zijn bij ons welkom. Alle sierkappen worden per schoorsteen op maat gemaakt. Hierdoor passen onze sierkappen op de draadeinden waarmee de schoorsteenkolom standaard is uitgerust en is de extra montagetijd te verwaarlozen. Naast onze standaard modellen kun je ook jouw eigen ontwerp bij ons aanleveren, waarna wij een passende aanbieding doen. Uit kwaliteitsoverwegingen worden onze sierkappen alleen in aluminium (standaard) of op aanvraag in RVS vervaardigd.

Ja, zeker weten. Er zijn twee manieren om een gestucte schoorsteen te maken met het schoorsteensysteem van Next.

  1. De meest voordelige en meest efficiënte oplossing is om de schoorsteenkolom als Featherlight uit te voeren, maar dan met een stuclaag op de gebonden plaats in plaats van gezaagde stenen. De cementgebonden platen die wij toepassen als ondergrond voor de Featherlight kolom zijn ook uitermate geschikt om te stucen. Het gewicht wordt hierdoor teruggedrongen naar ongeveer 15 tot 25 kg/m2 geveloppervlakte. Wel dient in deze uitvoering gekozen te worden voor een afdekrand. Deze kan uitgevoerd worden in Belgisch hardsteen of met een aluminium afdekker en kan in elke gewenste kleur worden gepoedercoat. Wij kunnen desgewenst de schoorsteen gestuct aanleveren.
  2. Een andere methode is om de kolom zelf te metselen en daarna te stucen. Met name in situaties waarbij de schoorsteen doorloopt in de gevel is dit een perfecte oplossing.