FAQ

Veel gestelde vragen

De opdrachtgever wil toch loden loketten, kan dat?

Antwoord: Ja. Hoewel Next Schoorsteensystemen b.v. in principe geen lood wenst te gebruiken voor haar producten en dat ook niet zal promoten, is het wel mogelijk. Sierloketten kunnen eenvoudig worden ingemetseld. Ook is het mogelijk om een Featherlight kolom uit te maken voorzien van loodloketten. Zelfs een kenner kan het verschil niet zien tussen een halfsteens gemetselde kolom en een Featherlight kolom.


Een schoorsteen van 870x870x1000 zal als featherlight uitkomen op een gewicht van +/- 200kg.

Dient mijn dakconstructie te worden aangepast?

Antwoord: Bij de BLITS niet, bij toepassing van het Next standaardsysteem in sommige gevallen wel. Bijvoorbeeld bij een Next Schoorsteensysteem op de nok. De nok moet onderbroken worden voor het plaatsen van de Kunststof bak. De BLITS werkt niet met een kunststof bak.

De daksparing is bij een Next standaardsysteem altijd iets groter dan bij een traditionele schoorsteen. Dit komt door de volledige isolatie van de kunststof bak en de spouw tussen de kolom en de bak.

Een gemetselde Next Schoorsteen weegt 60 tot 70% minder dan een traditioneel gemetselde schoorsteen. Dit komt door het ontbreken van:

  • lood;
  • de binnenwand (spouwmuur);
  • het onderdaks gemetselde deel;
  • de betonnen onder- en bovenplaat.


De onderconstructie kan daardoor meestal veel lichter en hoger worden uitgevoerd met als gevolg dat een staalconstructie daarbij in veel gevallen zelfs overbodig wordt.

Bij toepassing van een Featherlight kolom kan in veel gevallen de onderconstructie in het geheel komen te vervallen. Het dak kan de krachten van de schoorsteen zonder problemen zelf opvangen. Dit komt omdat een Featherlight tussen de 80 en 90% lichter is dan een traditioneel gemetselde schoorsteen.

 

De cijfers van een schoorsteen met afmeting 870x870x1000mm (bovendaks):

  • Traditioneel gemetseld, gewicht:                             1600-1800kg
  • In Next uitvoering met halfsteens kolom gewicht:        600-660kg
  • In Next uitvoering met Featherlight kolom:                 180-195kg
  • In BLITS uitvoering:                                                  180-195kg

Hoe zit het met condens en eventuele koudebruggen?

Antwoord: Die zijn er niet. Een Next schoorsteen is altijd volledig geïsoleerd. De geïsoleerde kunststof bak zorgt ervoor dat de halfsteens gemetselde - of Featherlight kolom geen contact heeft met het binnenklimaat. De aluminium bovenplaat wordt bij de gemetselde versie voorzien van isolatie om condensvorming te voorkomen. Hoewel de kolom sterk wordt geventileerd, zal het na een flinke regenbui tijdelijk vochtig kunnen zijn door het doorslaan van de steen. Door de ventilatie en de afwatering via de kunststofbak zal dit vocht ook weer snel verdwijnen

Kan een Next schoorsteen op een rieten- of leiendak?

Antwoord: Het antwoord is volmondig ja. Het Next Schoorsteensysteem is universeel. Dit betekent dat het op elk dak met elk type dakbedekking kan worden toegepast. Doorsnedes zijn te downloaden. Mocht uw type dakbedekking of dakpositie er niet bij staan, neem dan contact met ons op.

Kan ik een betonnen bovenplaat toepassen?

Antwoord: Ja. Een betonnen bovenplaat blijft mogelijk, maar wij raden dit niet aan. Een betonplaat kan condensatie ten gevolg hebben, dit lijkt op lekkage maar is het niet. Daarnaast kunnen wij bij gebruik van een betonnen bovenplaat geen garantie geven op de aansluitingen voor doorvoeren. Wij hebben een aantal goede alternatieven, zoals een aluminium bovenplaat uitgevoerd als muurafdekker. Deze optie heeft nauwelijks gevolgen voor het gewicht van de schoorsteen en kan op dezelfde manier worden geplaatst als de standaard aluminium afdekplaat. Een kraan voor het plaatsen van deze plaat is dus niet nodig. De aluminium muurafdekker is leverbaar in elk gewenste RAL-kleur. Er is eventueel ook een rand met het uiterlijk van een betonplaat leverbaar.

Voldoet Next aan de eisen van DuBo?

Antwoord: Ja, een Next Schoorsteensysteem voldoet volledig aan de eisen van Duurzaam Bouwen. Door het ontbreken van beton en lood mag het Next Schoorsteensysteem zich milieuvriendelijker noemen.

Wat is de besparing t.o.v. een traditionele schoorsteen?

Antwoord: De besparingen bij aanschaf van een Next Schoorsteensysteem zijn als volgt:  
De grootste besparing is de bouwtijd (arbeidsuren). Een eenvoudige traditioneel gemetselde schoorsteen vraagt al snel 32 manuur om te bouwen. Een vergelijkbare Next Schoorsteen is binnen 6 tot 8 manuur gemaakt.

Omdat een Next schoorsteen veel lichter is dan een traditioneel gemetselde schoorsteen, wordt bespaard op (aanpassing van) de onderconstructie óf het dak kan de schoorsteen zonder extra verzwaring dragen. In veel gevallen is een staalconstructie overbodig wat een flinke besparing oplevert.

Ook op indirecte kosten wordt bespaard door het ontbreken van enige nazorg. Een Next Schoorsteensysteem bestaat uit duurzame materialen en is niet onderhevig aan enige vorm van rot. Daarom worden Next Schoorstenen 10 jaar gegarandeerd tegen lekkage. De verwachte levensduur van een Next Schoorsteensysteem bedraagt 50 jaar.

Wat zijn de verschillen tussen het standaardsysteem en de Featherlight uitvoering?

Antwoord: Het uiterlijk van beide uitvoeringen is identiek. Het verschil zit ‘m in het gewicht van de kolom. Bij de Featherlight is deze een behoorlijk stuk lichter dan de halfsteens gemetselde versie. Daarnaast is er in een Featherlight versie meer ruimte voor doorvoeren en dat kan betekenen dat er een kleinere maat beteld kan worden. De Featherlight is qua fabrikage wel arbeidsintensiever en is daardoor wat duurder in aanschaf. U zult zelf moeten bepalen of de meerkosten van de Featherlight kolom het opwegen tegen de besparing op (aanpassing van) de onderconstructie. 

Zijn andere stenen of zelfs keien mogelijk en kan ik hout toepassen?

Antwoord: Ja. In principe kan elk type steen en materiaal worden toegepast dat tegen de weersinvloeden bestand is. Het bekende waalformaat steentje wordt het meeste toegepast, maar in principe zijn alle stenen toepasbaar, dus ook Click-Bricks® , keien, glas en elke formaat baksteen. Het is zelfs mogelijk om een houten schoorstenen te maken, met bijvoorbeeld Western Red Cedar. Ook deze kunnen wij in huis voor u maken. Het principe van het Next systeem blijft in alle gevallen gelijk.

Zijn er speciale sierkappen mogelijk?

Antwoord: Ja. Alle sierkappen worden per schoorsteen op maat gemaakt. Hierdoor passen onze sierkappen op de draadeinden waarmee de kolom standaard is uitgerust en is de extra montagetijd te verwaarlozen. Hoewel er een aantal standaard modellen zijn kan in principe elk model gemaakt worden. Eigen ontwerpen zijn daarbij welkom. Wij kunnen u op basis van uw eigen ontwerp een passende aanbieding doen. Uit kwaliteitsoverwegingen worden onze sierkappen alleen in aluminium (standaard) of op aanvraag in RVS vervaardigd. 

Zijn gestucte schoorstenen mogelijk?

Antwoord: Ja, zondermeer. Er zijn twee manieren om een gestucte schoorsteen te maken met het Next Schoorsteensysteem.
De meest voordelige en meest efficiënte oplossing is om de kolom als Featherlight uit te voeren zonder gezaagde stenen en de gebonden plaat te voorzien maar van een stuclaag. De cement gebonden platen die wij toepassen als ondergrond voor de Featherlight kolom zijn ook uitermate geschikt om te stucen. Het gewicht wordt hierdoor teruggedrongen naar ongeveer 15 tot 25 kg/m2 geveloppervlakte. Wel dient in deze uitvoering gekozen te worden voor een afdekrand dit kan met Belgisch hardsteen of een aluminium afdekker welke in elk gewenste kleur kan worden gepoedercoat. Wij kunnen desgewenst de schoorsteen gestuct aanleveren. Een andere methode is om de kolom zelf te metselen en daarna te stucen. Met name in situaties waarbij de schoorsteen doorloopt in de gevel is dit de perfecte oplossing.