Prefab ┬┤af-fabriek┬┤ in elke hoogte

 

Een prefab gemetselde schoorsteen af fabriek bleef qua hoogte meestal beperkt tot wat op een dieplader onder de viaducten kon worden vervoerd naar de bouwplaats.

Next levert gemetselde prefabschoorstenen in elke gewenste hoogte. De schoorsteen wordt in bouwblokken in de Next fabriek gemaakt en naar de bouwplaats vervoerd. Op de bouwplaats worden de blokken op elkaar gestapeld tot de juiste hoogte van de schoorsteen is bereikt.

Elk bouwblok staat op 4 metalen hoekprofielen die in de specie van de eerste laag zijn ingemetseld. De metalen hoekprofielen worden ten behoeve van het hijsen voorzien van een draadeind dat even lang is als dat het betreffende bouwblok hoog is. Elk draadeind is aan het einde voorzien van een hijsoog. Alvorens het op te hijsen wordt het bouwblok aan de bovenkant voorzien van een laag metselspecie waarop het volgende bouwblok gaat hechten. Zo wordt blok voor blok de schoorsteen qua hoogte opgebouwd.

Bij het laatste blok worden de draadeinden tevens gebruikt voor het monteren van een bovenplaat en een eventuele sierkap.

 

Foto's beneden: het plaatsen van het eerste bouwblok, de volgende blokken en als laatste de sierkap.(foto's Selekthuis)