Montage

Basissysteem

Een gemetselde schoorsteen in enkele stappen op het dak

Met het gepatenteerde Next Schoorsteensysteem zet je in twee simpele stappen een schoorsteen op het dak. Een schoorsteen gebouwd met dit systeem heeft geen lood nodig om waterdicht af te dichten en is bijzonder licht van gewicht. 

Componenten Next Schoorsteensysteem

Het gepatenteerde Next schoorsteensysteem bestaat uit de volgende componenten:

  1. Metselmal met de vier metselhoeken en draadeinden waarop de schoorsteen op de grond wordt opgemetseld en een aluminium afdekplaat.
  2. Bovenplaat met de hijsogen en afmonteer spullen.
  3. De op maat gemaakte kunststof anti-lekbak waar de schoorsteen in wordt gehesen nadat deze op de grond is opgemetseld. Deze gepatenteerde anti-lekbak is gemaakt van kunststof en wordt op de gewenste positie op het dak geplaatst. Het model van de anti-lekbak verschilt daardoor afhankelijk van de dakpositie en dakhelling.

Het zelf bouwen van de schoorsteen bestaat uit enkele simpele stappen wanneer er geen, door ons prefab gemetselde, schoorsteenkolom wordt geleverd.

  1. Leg de metselmal op een vlakke ondergrond en plaats de vier hoekstukken met de meegeleverde deuvels.
  2. Metsel de schoorsteen op.
  3. Plaats de bovenplaat op de gemetselde schoorsteen en bevestig de vier hijsogen op de draadeinden.
  4. Maak de sparing in het dak en zorg voor een ondersteuning die het gewicht van de gemetselde schoorsteen kunt dragen.
  5. Plaats de kunststof anti-lekbak in de sparing.
  6. Hijs de gemetselde schoorsteen op aan de hijsogen en plaats deze in de kunststof anti-lekbak. Leg vervolgens de pannen rondom terug.

Standaard of Featherlight

Het Next Standaard systeem met halfsteens kolom of met Featherlight kolom verschillen qua montage weinig van elkaar. Het verschil tussen beide systemen zit in de schoorsteenkolom; deze is bij de Featherlight anders van constructie en veel lichter ten opzichte van de standaard. Hierdoor zal het bij de Featherlight vaker voorkomen dat verankering van de kolom aan de onderconstructie nodig is. Het standaard systeem wordt op verschillende manieren gemonteerd afhankelijk van de daksoort. 

Blits

Bij het plaatsen van de Blits op het dak moet deze eerst worden uitgepakt. Hierna wordt hij bevestigd aan de meegeleverde hijsogen in de viersprong van de kraan, waarna de Blits omhoog kan worden gehesen.

De Blitsmal zit op vier punten geborgd aan de mal en kan met een hamer losgetikt worden. Hierna kan de schoorsteen naar de gewenste plaats op het dak gedraaid worden en laat je deze rustig zakken tot deze op het dakbeschot staat.

Vervolgens moet de schoorsteen afgesteld worden, zodat deze recht en waterpas staat en kan de Blitsmal aan het dak vastgeschroefd worden in de spanten. Na het loshalen van de hijsvoorziening is de schoorsteen geplaatst.

Tot slot verwijder je de hijsogen en vervang je deze door de meegeleverde RVS dopmoeren. Het wakaflex wat nu op het dakbeschot ligt moet gefixeerd worden tegen het stukwaaien. Op het moment dat de daadwerkelijke dakbedekking er ligt kan de wakaflex op de pannen geplakt worden of kunnen ze worden vastgelegd op het riet.

Doorvoeropeningen

Om de benodigde dakdoorvoeren eenvoudig te kunnen plaatsen, voorzien wij de afdek bovenplaat van de gewenste doorvoeropeningen met opstaande kraag. Deze opstaande kraag van 30 mm hoog voorkomt het inwaaien van regenwater. 

Wij leveren de schoorsteen geheel naar wens op, door gebruik te maken van onze geavanceerde productie software. Hiermee is de bouw van elke schoorsteen snel uit te voeren, met de specifiek opgegeven afmetingen en stenen. Next voert hierbij de stuwkracht- en stabiliteitsberekeningen uit. Daarom zijn onze schoorstenen altijd veilig te plaatsen en kunnen ze alle weersomstandigheden trotseren. Productiefouten zijn door de vergaande automatisering vrijwel uitgesloten en de schoorsteen past altijd perfect. 

Overige montage instructies in pdf-formaat

NEXT montage-instructie RIET Nok
NEXT montage-instructie RIET Wolfseind
NEXT montage-instructie RIET Enkel hellend
NEXT montage-instructie RIET Tent
NEXT montage-instructie PAN Enkel hellend
NEXT montage-instructie Plat dak
NEXT montage-instructie PAN Nok
NEXT montage-instructie PAN Tent
NEXT montage-instructie PAN Wolfseind
NEXT montage-instructie PAN Gekruisde nok

Kunnen wij je van dienst zijn?

Wat je wensen ook zijn, bij Next Schoorstenen denken wij graag met je mee. We zoeken samen naar de beste oplossing. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 07.30 en 16.00 uur.

Bel 078 673 4204 of stuur ons een e-mail naar info@nextschoorstenen.nl